Saturday, 26 December 2009

Gandhi, Chewbacca dan Penipuan Besar!

Pada Rabu, 23 Disember 2009, seorang rakan di Facebook bertanya selepas melihat foto profil saya: “Who is the King Kong?”
.

Keesokannya, saya memberikan jawapan yang sebenarnya merupakan suatu perangkap:

.

Some Kalidas might comment that ‘Uthaya buta sejarah’ and ‘Uthaya mencemar nama serta imej watak Star Wars yang dianggap sebagai dewa/Tuhan oleh peminat’. It’s based upon Chewbacca.”

.

Sila KLIK DI SINI untuk membaca maklumat mengenai isu berkenaan.

.

Perangkap itu rupa-rupanya mengena kerana pada Hari Krismas, individu yang “dicari” memberi respons; walaupun hanya melalui catatan amat ringkas: “:)”

.

Dari sana, saya berjaya mengetahui identiti sebenar individu berkenaan serta pautan ke blognya. Maka, dapatlah saya membaca sepenuhnya tulisan “Kalaiarasan” yang pernah saya baca sekali lalu pada 8 Disember 2009.

.

Saya pernah melihat sendiri beberapa komen oleh “Muniandy” hilang di depan mata dari blog Kalaiarasan. Saya telah menyaksikan sendiri “sumber” tiba-tiba muncul selepas Muniandy menuduh Kalaiarasan menciplak tulisan mengenai Mahatma Gandhi dari sumber lain.

.

Pada kali ini, saya dapat membaca pula Penipuan Besar yang dilakukan oleh Kalaiarasan! Kononnya “sumber” telah sedia ada sejak 30 November 2009.

.

Apa yang menarik, beberapa “watak fiksyen” turut tampil menyokong Kalaiarasan dengan mengatakan bahawa mereka melihat “sumber” dinyatakan sejak mula lagi.

.

Saya hanya mampu tertawa dan terkenang akan cerpen “Kita Sudah Gagal, Raja” (Rudra Avatara, 2008).

.

Berbekalkan kecanggihan teknologi dan bantuan pakar internet, pada 25 Disember 2009, saya secara peribadi berjaya melihat catatan di blog Kalaiarasan bertarikh 7 Disember 2009.

.

Ternyata tiada “sumber” dinyatakan sebelum 8 Disember 2009. Saya membuat salinan elektronik serta mencetak satu salinan untuk disimpan. Sesiapa yang berminat bolehlah berjumpa saya untuk melihat bahan bukti berhubung Penipuan Besar yang dimaksudkan.

.

Saya memilih untuk tidak menulis sebarang komen di blog Kalaiarasan kerana saya tahu, komen saya berisi kebenaran tidak diperlukan di sana dan pasti akan dipadam oleh pemilik blog berkenaan; sepertimana dilakukan terhadap komen kritis oleh “kawan-kawan”nya sendiri.

.

Apapun, terima kasih, Chewbacca!

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!