Sunday, 19 September 2010

Cereka UPSR - Karangan Biografi

Karangan tidak berformat berbentuk biografi dalam Bahagian B, Kertas 2 subjek Bahasa Malaysia UPSR menuntut kemahiran adik-adik mengolah fakta dalam bentuk kreatif.
.
Biasanya adik-adik akan diminta menulis mengenai peribadi seseorang seperti tokoh, ahli keluarga, guru, sahabat atau individu yang dikenali.
.
Karangan berbentuk biografi memerlukan adik-adik memasukkan fakta berkaitan individu yang dijadikan tokoh dalam karangan berkenaan.
.
Antara maklumat atau pun fakta yang sesuai dimasukkan adalah butir-butir diri seperti nama, umur, jantina, ketinggian, berat badan, warna kulit, keturunan, kaum, agama, bahasa pertuturan, hobi, cita-cita dan rupa fizikal. [BACA PANDUAN BERDASARKAN FORMAT TERBAHARU 2016 DI SINI]

(Panduan ini ditulis oleh Uthaya Sankar SB berdasarkan Bengkel Cereka UPSR anjuran Kavyan dan disiarkan dalam majalah e-baca, Ogos 2010. Ikuti Bahagian Lima - KLIK DI SINI.)

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!