Friday, 4 September 2009

Onam 1Malaysia

Menjelang sambutan Onam pada 2 September 2009, saya memohon cuti di tempat kerja. Sebagaimana lazim, majoriti tidak pernah mendengar mengenai Onam. Atau menganggapnya sebagai upacara keagamaan di kuil.

Saya secara peribadi sudah tidak hairan dengan segala “kejahilan” Bangsa Malaysia yang hanya mengenali Deepavali, Thaipusam dan Ponggal apabila bercakap mengenai perayaan kaum India.

“Bangsa Malaysia” yang saya maksudkan pasti sahaja termasuk juga kaum India sendiri yang ketara menganggap dan mengandaikan bahawa semua penduduk kaum India di seluruh dunia adalah orang Tamil, hanya tahu Bahasa Tamil, beragama Hindu dan hanya merayakan Deepavali, Thaipusam dan Ponggal.

Onam secara tradisi disambut oleh penduduk di negeri Kerala, bahagian selatan India. Malah, di Kerala, sejak tahun 1961, Onam merupakan perayaan rasmi peringkat negeri dan diraikan secara besar-besaran.

Catatan saya di The Malaysian Insider pada 4 September 2009 boleh dibaca dalam Mandala Bicara.

1 comment:

  1. Jangan salahkan bangsa Malaysia kalau mereka tak tahu satu-satu budaya sesuatu kaum...kerana kita yang pelbagai kaum ini sudah dihidangkan dengan pelbagai perayaan pelbagai kaum berbanding bangsa-bangsa lain di dunia....Saya sendiri orang Melayu, masih tak tahu beberapa budaya yang diamalkan oleh etnik Melayu yang lain...

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!