Thursday, 3 July 2008

Bersama Devishi di PWTC

Suasana sambutan Festival Membaca masih diteruskan dengan beberapa aktiviti di Legar Putra PWTC. Saya sempat membawa Devishi Prabha Sankari untuk turut merasai suasana sambutan.

Puan Lee Yoke Chan dari Exact Publisher mewawancara saya untuk artikel dalam sebuah akhbar mingguan yang diedarkan ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina.

Saya kagum dengan sikap Puan Lee Yoke Chan terhadap Bahasa Malaysia. Beliau menyedari serta menegaskan bahawa Bahasa Malaysia adalah milik setiap rakyat Malaysia – dan sekali gus wajib menguasainya.

Kami akan cuba merancang aktiviti bahasa dan sastera di SJKC dalam masa terdekat.

Tanpa diduga, semasa kami berjalan-jalan di tempat aktiviti Legar Putra, kami berpeluang bertemu Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said (Pak Samad).

.
Sudah agak lama Devishi tidak bertemu Pak Samad; walaupun kami sering berbual tentang “Samad Taata” (Atuk Samad). Seperti biasa, Devishi agak malu-malu untuk memulakan bicara dan bertanya khabar Pak Samad. Apatah lagi apabila Faisal Tehrani turut berada di sisi Pak Samad.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!