Thursday, 6 May 2010

Krisis 13 Mei Bakal Berulang?

Adakah bahasa kebangsaan Malaysia tidak layak dikenali sebagai “Bahasa Malaysia” dan sebaliknya hanya sah dikenali sebagai “Bahasa Melayu”? Perdebatan mengenai istilah ini muncul secara tiba-tiba pada tahun 1999 apabila saya berani menentang pendirian sebuah penerbitan yang cuba menghalang saya daripada menggunakan istilah “Bahasa Malaysia” dalam penulisan.
..

Dalam sebuah artikel yang disiarkan dalam webzine SuaraAnum.com (Keluaran 19, 1 Oktober 2002) dan Kavya (November 2002), saya menegaskan bahawa penafian mana-mana pihak terhadap kewujudan istilah “Bahasa Malaysia” akan menjadi penghalang terhadap usaha integrasi rakyat Malaysia.

..

Bagaimana isu “Bahasa Malaysia” boleh mencetuskan kembali konflik perkauman seperti yang berlaku pada 13 Mei 1969? Telusuri hujah dan pendapat saya selengkapnya DI SINI dan mungkin saudara boleh membuat rumusan sendiri.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!