Wednesday, 27 May 2009

Etika Mesyuarat

Selalu juga saya diundang menghadiri mesyuarat; malangnya kebanyakan “mesyuarat” yang diadakan tidak layak dipanggil “mesyuarat”!

Bayangkan: dihubungi melalui telefon pada pukul 8:45 pagi dan diminta menghadiri mesyuarat pukul 9:00 pagi – pada hari kita ada program lain yang sudah ditetapkan jauh lebih awal.

“Mesyuarat” yang kononnya pada pukul 9:00 pagi hanya bermula selepas pukul 10:30 pagi – dengan alasan “tak cukup orang”.

“Mesyuarat” yang tiada agenda – lalu si “pengerusi” yang memanggil mesyuarat boleh merapu apa sahaja.

“Mesyuarat” yang tiada catatan kedatangan, tida catatan minit dan tiada hala tuju.

“Mesyuarat” yang tidak berakhir kerana sesiapa sahaja boleh keluar-masuk sesuka hati, boleh berbual sesama sendiri sesuka hati, boleh membuat dan menerima panggilan telefon sesuka hati, dan entah apa-apa lagi.
.
“Mesyuarat” yang tidak layak dipanggil “mesyuarat”.
.
Mungkin “pengerusi mesyuarat” seperti ini wajar menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa Kavyan sebagai pemerhati untuk memahami Etika Mesyuarat – tapi perlulah hadir tepat pada masa!

2 comments:

  1. Saya pernah menghadiri mesyuarat yang agendanya tonggang-langgang dan pengerusi bertanya - kenapa karipap hari ini tak sama dengan karipap selalu?

    Saya hanya tersenyum kambing dan menulis diari dengan entri kenapalah aku kena masuk mesyuarat ini....

    ReplyDelete
  2. haha... aduh! pedas sungguh tembakan pak cik... maklum la kita menghadiri mesyuarat yang sama selalu... haha... sang 'pengerusi' pun pastinya yang sama... dan saya la antara yang borak sesama sendiri ketika pengerusi sedang merapu raban di hadapan... bak kata shamsul, sabo je la nok...

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!