Friday, 14 August 2009

Waktu Kavyan

Suatu mesyuarat yang saya hadiri sepatutnya sudah bermula 20 minit lalu. Bagaimanapun, sehingga kini tiada sebarang bayang atau tanda-tanda bahawa mesyuarat akan bermula dalam masa terdekat.

Hal seperti ini bukan lagi sesuatu yang baru dalam kalangan masyarakat kita. Malah, tidak salah jika dikatakan bahawa amalan tidak menepati masa sudah menjadi norma dan budaya rasmi Bangsa Malaysia.

Saya pernah menulis mengenai “etika mesyuarat” di blog saya pada 27 Mei 2009. (Sila KLIK DI SINI untuk membaca catatan berkenaan.)

Memandangkan “mesyuarat” dan “temujanji” sudah menjadi kewajipan dalam kalangan Bangsa Malaysia – khususnya mereka yang tidak tahu apa sebenarnya “mesyuarat” dan “temujanji” – maka saya menulis lagi mengenainya di akhbar dalam talian The Malaysian Insider, keluaran 14 Ogos 2009.

Sila KLIK DI SINI untuk membaca makalah berkenaan dan jangan lupa menulis mengenai pengalaman saudara sendiri untuk dikongsi bersama!

1 comment:

  1. Saya memang sangat setuju dengan waktu Kavyan kerana ia memudahkan saya mengatur rancangan seterusnya. Hari ini saya telah menghadiri satu taklimat yang sepatutnya bermula pada 3 petang tetapi bermula pada 3.35 petang kerana menunggu semua peserta menghadirkan diri. tidak kah mereka yang lambat sedar bahawa mereka mesti mengikuti waktu yang telah ditetapkan. Sekiranya pihak penganjur dapat berbuat seperti Kavyan saya pasti waktu Malaysia tidak akan wujud and akan memudahkan hidup kita semua.

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!