Sunday, 29 March 2009

Mengubah Alpa (Bahagian Akhir)

Apa pun, semua ini hanyalah hasil perbincangan kami sebagai sekumpulan kanak-kanak berumur antara sepuluh hingga dua belas tahun yang sering dianggap tidak penting oleh golongan penulis, ibu bapa, guru dan pemimpin. .
Mungkin sahaja tidak akan ada apa-apa perubahan yang berlaku di sekolah kami hasil daripada kedatangan Cikgu Siva ke sini. Semuanya kerana para guru yang datang ke sekolah estet sering menumpukan perhatian pada semua aspek di estet; kecuali memberi tumpuan terhadap murid-murid sekolah itu sendiri!

Kealpaan ini turut menular kepada golongan pengarang yang mungkin sahaja secara penuh ikhlas mahu memikul tanggungjawab membawa perubahan kepada kami.

“Apalah gunanya semua ini jika tidak kena pada sasaran?”

Akhirnya, kami memutuskan untuk cuba mengadakan pertemuan dengan Cikgu Siva dalam masa terdekat. Kami akan menyuarakan pandangan dan pemikiran kami. Kami perlu menyedarkan guru itu daripada kealpaan yang mengabui pemikiran.

Mana tahu, kami mungkin mampu mengubah apa yang berlaku dalam Alpa, walaupun novel berkenaan sudah terbit dan dibaca orang!

Buat sementara waktu, bacalah pandangan dan pemikiran kami – golongan kanak-kanak dari sebuah sekolah estet – sebagai teks yang berasingan. Atau abaikan sahaja jika anda merasakan kandungannya bertentangan dengan apa yang anda sudah terima selama ini sebagai suatu kebenaran hakiki.

[KOMEN DIALU-ALUKAN]

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!