Sunday, 20 February 2011

Tenaga Profesional Bebas


Sukacita dimaklumkan bahawa bermula 1 Mac 2011, saya tidak lagi menjadi pekerja tetap (staf bergaji) di mana-mana organisasi. Saya memutuskan untuk menjadi tenaga profesional bebas (freelancer) supaya pengalaman, ilmu dan pengetahuan yang dimiliki dapat dimanfaatkan secara lebih menyeluruh tanpa terikat pada mana-mana satu organisasi.
.
Antara bidang di mana saya boleh menawarkan khidmat profesional (tetapi tidak terhad kepada) adalah:
.
1. Penulisan Kreatif (Kanak-kanak) – Berpengalaman menulis cerpen dan cerita (cereka) kanak-kanak sejak 1992; serta tersiar di pelbagai majalah arus perdana dan dibukukan. Antaranya Nari! Nari! (1995), Munis Dengan Harimau (1996), Koleksi Cerita Ikan (1997) dan Cerita Rakyat Asia (1997).
.
2. Penulisan Kreatif (Remaja) – Berpengalaman menulis cerpen (fiksyen) remaja sejak 1992; serta tersiar di pelbagai majalah arus perdana dan dibukukan. Antaranya Orang Dimensi (1994), Hanuman: Potret Diri (1996), Surat Dari Madras (1999), Nayagi (2000), Panchayat (2002) dan Kathakali (2009).
.
3. Penulisan Kreatif (Umum) – Berpengalaman menulis cerpen (faksyen) umum (dewasa) sejak 1992; serta tersiar di akhbar dan majalah arus perdana serta dibukukan. Antaranya Siru Kambam (1996), Sasterawan Pulau Cinta (2001) dan Rudra Avatara (2008).
.
4. Penulisan Makalah Bahasa – Berpengalaman menulis makalah berkaitan bahasa (khasnya Bahasa Malaysia) sejak 1992 dan disiarkan di pelbagai majalah arus perdana; termasuk Pelita Bahasa, Dewan Bahasa, Siasah dan Minda.
.
5. Penulisan Makalah Budaya – Berpengalaman menulis makalah berkaitan budaya (khasnya budaya kaum India) sejak 1992 dan disiarkan di pelbagai majalah arus perdana; termasuk Dewan Budaya, Minda dan Sarina.
.
6. Penulisan Rencana Umum – Berpengalaman menulis rencana umum berkaitan pelbagai topik sejak 1992 dan disiarkan di kebanyakan akhbar dan majalah arus perdana.
.
7. Kolumnis – Berpengalaman menjadi kolumnis di akhbar Watan, majalah Dakwah dan Siasah; serta The Malaysian Insider dan Free Malaysia Today.
.
8. Wartawan Bebas – Berpengalaman menjadi wartawan bebas yang melaporkan pelbagai berita (khasnya aktiviti bahasa, sastera, seni dan budaya) untuk pelbagai media konvensional dan alternatif sejak 1992.
.
9. Bengkel Penulisan Cerpen – Berpengalaman mengendalikan bengkel bimbingan penulisan cerpen untuk pelajar, remaja dan dewasa sejak 1994 di seluruh negara.
.
10. Bengkel Penulisan Berita – Berpengalaman mengendalikan bengkel bimbingan penulisan berita untuk pelajar, remaja dan dewasa sejak 1994 di seluruh negara.
.
11. Bengkel Cereka UPSR – Berpengalaman mengendalikan bengkel khas penulisan cereka di bawah Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) sejak 2004.
.
12. Bengkel Pengucapan Umum – Berdasarkan pengalaman. Sesuai bagi individu yang perlu tampil berucap di khalayak umum.
.
13. Ceramah Motivasi (Pelajar) – Berdasarkan pengalaman serta pengetahuan dalam bidang kaunseling sejak zaman persekolahan. Juga berdasarkan pengalaman menjadi pensyarah di pelbagai kolej swasta pada 1999-2007.
.
14. Ceramah Motivasi (Pekerja) – Berdasarkan pengalaman serta pengetahuan yang dimliki mengenai masyarakat, isu semasa dan rasa tanggungjawab terhadap masyarakat pekerja.
.
15. Penyuntingan Manuskrip (Karya Kreatif) – Berpengalaman menyunting manuskrip cerpen sejak 1994.
.
16. Penyuntingan Skrip (Berita/Rencana) – Berpengalaman luas di RTM, Bernama Radio24 dan akhbar Sinar Harian (1996-2011).
.
17. Penyuntingan Makalah (Jurnal) – Berpengalaman menyunting jurnal Excellence terbitan Mampu, Jabatan Perdana Menteri.
.
18. Tenaga Pengajar/Pembimbing – Berpengalaman membimbing pelajar (sekolah, kolej) dalam subjek sekolah/kolej.
.
19. Penterjemahan - Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.
.
20. Pengacara Majlis dan Pemudah Cara – Berpengalaman sejak 1992, sama ada siaran langsung di televisyen (studio) atau dalam acara forum, dialog dan majlis rasmi di tempat terbuka.
.
21. Penulisan Skrip Ucapan – Berpengalaman sejak 1992. Sesuai bagi individu yang perlu menyampaikan ucapan yang berkesan.
.
22. Penulisan Siaran Media – Berpengalaman sejak 1994 dalam menyediakan siaran media menepati tuntutan pihak media.
.
23. Bimbingan Bahasa Malaysia (Lisan) – Berdasarkan pengalaman dan penglibatan secara langsung dalam bidang bahasa.
.
24. Bimbingan Bahasa Malaysia (Bertulis) – Berdasarkan pengalaman dan penglibatan secara langsung dalam bidang bahasa.
.
25. Khidmat Rundingan – Meliputi khidmat rundingan dalam pelbagai bidang mengikut keperluan pelanggan/individu.
.
Sudilah maklumkan jika ada ruang dan peluang untuk saya memanfaatkan bakat di atas sebagai tenaga profesional bebas (freelancer) bermula 1 Mac 2011.
..
Terima kasih kepada beberapa pihak yang sudah mula memberikan saya tugasan freelance sejak beberapa minggu lalu! [MAKLUMAT LANJUT] - [BIODATA PENUH]

1 comment:

  1. tahniah.
    semoga dapat lahirkan karya-karya besar, untuk tatapan anak Malaysia.

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!