1 Dec 2010

Konsep Ketuanan Melayu Wajib Ditinggalkan

PETALING JAYA - Konsep Ketuanan Melayu wajib ditinggalkan kerana ia hanya slogan sekumpulan kecil elit Melayu yang berkuasa untuk perdaya orang Melayu secara keseluruhan demi kepentingan diri.
.

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, kumpulan kecil Melayu ini adalah mereka yang lakukan rasuah, korup, pecah amanah dan pelbagai kesalahan tanpa hiraukan nasib kaum sendiri.

.

Beliau yakin tidak akan ada satu kaum yang akan menjadi agung dan dihormati hanya dengan menggelar diri sebagai tuan.

.

Katanya, walau dengan adanya Ketuanan Melayu sejak negara capai kemerdekaan 53 tahun lalu, nasib kaum ini terus terabai.


[Baca pula -- LGBT Practices Must Be Kept Private]

.

“Mereka dilanda masalah sosial, pendidikan, ekonomi dan budaya kehidupan yang membimbangkan serta kuota 30 peratus penguasaan ekuiti Melayu-Bumiputera gagal dicapai.

.

“Semua ini membuktikan pemimpin UMNO bukan berjuang untuk bela Melayu. UMNO adalah parti tauke dan jauh sekali berwajah parti rakyat,” katanya dalam ucapan dasar presiden di Kongres PKR di Dewan Sivik, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, semalam.


[Baca juga -- Ketuanan Melayu Wajib Ditinggalkan]

.

Wan Azizah menyebut pentingnya kaum Melayu tinggalkan konsep ketuanan kerana Islam mengatakan sebaik-baik umat adalah mereka yang paling tinggi takwanya.

.

“Al-Quran banyak mengisahkan bagaimana Tuhan hancurkan kaum yang bermegah konon jadi ‘tuan’ dan pandang rendah kaum lain.

“Bangsa dan kaum itu jadi agung dan dipandang tinggi apabila bermaruah. Kalau mahu besar, mereka harus memelihara dan menjaga maruah,” katanya.

.

Tegasnya lagi, dalam tradisi Melayu, mereka amat menyedari kepentingan menjaga maruah diri supaya dipandang tinggi.


[Baca juga -- Ketuanan Melayu, hubungan tuan dan hamba]

.

Dr Wan Azizah menegaskan, isu survival Melayu dan Islam di negara ini tidak akan dapat diselesaikan jika masih dilihat melalui teropong UMNO dan konco-konconya, sebaliknya perlu dilihat dari perspektif dalam fenomena baru realiti politik berasaskan demokrasi.

.

Katanya, jika UMNO dan Barisan Nasional (BN) benar-benar ikhlas, mereka harus hentikan kezaliman, penindasan dan kemungkaran yang diamalkan selama ini dan menyuburkan iklim demokratik berasaskan Perlembagaan.


[Tonton video -- Wan Azizah Ikrar Angkat Ketuanan Rakyat]

.

“Dengan ini, Islam yang murni akan lebih terserlah dan masyarakat bukan Islam akan lebih memahami Islam serta melihatnya secara tepat.

.

“Oleh demikian, kita menyeru kaum Melayu, umat Islam dan masyarakat Malaysia umumnya agar tidak mudah diperkotak-katikkan oleh pihak yang mengatakan orang Melayu akan kehilangan kuasa dan suara jika negara diperintah Pakatan Rakyat,” katanya.

..

(Sinar Harian, 28 November 2010)
..
Semasa mengedit bahan berita di atas pada 27 November 2010, saya sudah tahu bahawa pasti akan ada pelbagai reaksi daripada pelbagai pihak. Saya juga sudah dapat membayangkan bahawa fakta dan kenyataan sebenar yang dimaksudkan oleh Wan Azizah akan diputar-belit dan disalah tafsir untuk tujuan politik pihak tertentu. Bagi saya, kenyataan Wan Azizah tidak bercanggah dengan mana-mana peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan. Beliau tidak mencabar hak istimewa Bumiputera (termasuk Melayu). Beliau mempersoalkan "ketuanan" yang membinasakan kaum sendiri (Melayu) selain mendiskriminasi (menafikan hak) kaum lain.
..
Namun, seperti yang diduga, pada 28 November 2010, banyak reaksi diterima daripada pelbagai pihak. Ada yang menyokong, ada yang menggertak, ada yang mahu menunjukkan keperkasaan dan ada yang tiada pilihan selain membantah! Sebagai akhbar yang telus dan objektif, Sinar Harian menyiarkan reaksi berkenaan pada 29 November 2010. Saya juga mengedit kesemua bahan berkenaan secara objektif. Berikut beberapa daripadanya. Sila KLIK untuk teks penuh.
.

Saya sokong Ketuanan Rakyat kerana itulah yang sebenarnya dijanjikan dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia, tanpa melanggar mana-mana peruntukan lain. Baca juga mengenai "Tuan/Hamba dalam Perlembagaan" DI SINI. Nota: Saya tidak menyokong mana-mana parti politik.