Wednesday, 21 October 2009

Binjai

Sepanjang 3 hari di Cherating, perkataan yang paling “seronok” dan kerap saya gunakan adalah “binjai”.

Penggunaan perkataan itu bermula seawal 19 Oktober 2009, iaitu apabila Program Sumbangan Buku & Aktiviti Pengembangan Budaya Membaca Peringkat Negeri Terengganu bermula di Residence Inn Cherating.

Saya secara spontan mula menggunakan perkataan “binjai” apabila terdapat peserta dari SK Binjai dan SMK Binjai.

Bermula dengan merujuk kepada murid/pelajar sekolah terbabit, “binjai” mula berkembang mewakili pelbagai perkara dan situasi. Antaranya:

“Kau ni binjai betul. Cepatlah!”
“Kau dah binjaikah belum?”
“Binjai!”
“Kau jangan binjai dia pula.”
“Jom pergi binjai.”
“Binjai tu okey tak?”

Pasti sahaja penggunaan “binjai” tidak merujuk pada sebarang perkara negatif, mengaibkan atau menghina.

Ternyata tindakan spontan menggunakan “binjai” mendapat perhatian sebahagian peserta; dan membantu mengeratkan silaturahim.

1 comment:

  1. Pak Cik, rupanya senyap-senyap ke Cherating dan ke Kemaman; itu tempat saya membesar tahu? manakala SK Binjai pula adalah sekolah yang pernah saya belajar dan kampung binjai adalah kampung halaman bondaku, waduh! saya rindukan tanah kelahiran saya yang sudah lama saya tidak kunjungi...

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!