Wednesday, 15 April 2009

Satu Malaysia vs Satu Kaum

Dua perkara yang menarik perhatian menghiasi dada kebanyakan akhbar hari ini. Kedua-duanya amat kontras.
.
Pertama, YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan betapa beliau adalah Perdana Menteri bagi semua komuniti/kaum; serta beliau terus berusaha membina "Satu Malaysia".
.
Pada masa yang sama, seorang ahli politik menyifatkan "kaum Bukan Melayu" sebagai melakukan tuntutan yang keterlaluan serta menjejaskan kekuatan politik kaum Melayu.
.
Ada beberapa perkara yang menghairankan saya.
.
Pertama, ada akhbar yang lebih mengutamakan berita "Satu Kaum" dan menyiarkannya sebagai berita paling utama di muka depan berbanding berita mengenai "Satu Malaysia" (Bangsa Malaysia).
.
Kedua, kalau kita memang sudah sedia "kuat", mengapa kita perlu takut pada orang yang kita sendiri ikut sedap mulut labelkan sebagai "pendatang" dan "lemah"?
.
Teringat saya akan peribahasa dalam kalangan kaum India yang membawa maksud, "orang yang penakut akan mengatakan ada hantu di setiap ruang gelap".
.
Tepuk dada, tanya selera. Siapa termakan cili, dia terasa pedasnya.
.

2 comments:

  1. Politik terlalu sukar untuk dipercaya.............

    ReplyDelete
  2. http://malaysia.news.yahoo.com/ap/20090415/tap-as-malaysia-race-relations-b3c65ae.html

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!