Friday, 13 March 2009

Di Sebalik Tabir "Ally"

Terima kasih kepada semua yang telah sudi menonton rancangan “Ally” menerusi TV3 pada pukul 11:00 malam, Rabu, 11 Mac 2009.

Selepas siaran rancangan berkenaan yang memaparkan “Siaran Langsung” pada sudut kanan, atas skrin televisyen, ada kenalan yang menelefon untuk mengucapkan tahniah serta melahirkan rasa tidak puas hati kerana kemunculan saya hanya “sekejap”.

Saya masuk kerja di Bilik Operasi Unit Bencana RTM selepas tengah malam. Sempat memuatnaik beberapa foto yang diambil pada rancangan “Ally” ke Facebook. Dan sempat juga membaca beberapa komen yang dimasukkan oleh rakan-rakan.

Memanglah tidak banyak perkara yang sempat diperkatakan dan disiarkan dalam rancangan sejam itu yang tidak kurang “meriah” dengan iklan! Tambahan pula ada empat tetamu pada kali ini, berbanding biasanya tiga orang sahaja.

Ada juga rakan-rakan di Facebook yang meminta diceritakan “kisah-kisah di luar siaran”. Cadangan yang baik. Apapun, ada pelbagai “rahsia” dan aktiviti di luar waktu siaran yang merupakan sebahagian daripada gerak kerja pihak penerbitan.

Maka, saya memilih untuk tidak menulis (“mendedahkan”?) mengenainya di sini.

Semasa saya mula-mula bertemu Rita Kalsom Rafi, beliau sedang makan bersama seorang pegawai TV3. Saya dan Ally Iskandar menyertai mereka. Seperti yang Ally ceritakan semasa siaran, kami bertiga menggunakan sudu dan garfu sementara Rita menggunakan jari untuk makan.

Pada mulanya, apabila mendengar Rita rancak – dan sedikit rasa malu-malu – berbual menggunakan Bahasa Inggeris yang fasih dan penuh gaya “mat salleh”, saya fikir beliau rakyat asing.

Kemudian, semasa berada di bilik solekan, saya berpeluang mendengar Rita bercakap Bahasa Malaysia (loghat utara) dengan amat lancar. Rupa-rupanya, Rita anak kacukan – seperti diceritakannya dalam rancangan “Ally”.

Si Qawi pula pada mulanya amat pendiam. Saya pula yang bertanya itu-ini mengenainya.

Akan tetapi, apabila naik ke pentas bersama-sama Ally, Qawi mengalami transformasi yang hebat! Remaja berumur 13 tahun itu begitu rancak bercerita kisah dan pengalaman di sekolah aliran Cina!

David Teo pula penerbit filem yang hanya saya berpeluang untuk bercakap apabila kami sudah sama-sama berada di pentas bersama Ally.

Terus-terang, saya merasakan perbezaan yang ketara antara kami berdua. Beliau mengakui “lebih Melayu daripada Cina” sedangkan saya pula “lebih Malaysia daripada Melayu/India”.

Beliau berpendapat “asal orang faham sudahlah” mengenai penggunaan Bahasa Malaysia, manakala saya pula memeriksa bahasa pada SMS sebelum mengirim!

Rakan-rakan yang menonton rancangan “Ally” mungkin sempat menyedari perbezaan ini. Apapun, segala perbezaan inilah yang menjadikan Bangsa Malaysia amat unik.

Apapun, tidak semua perkara yang dibualkan oleh Ally, Uthaya, Rita, David Teo dan Qawi berpeluang diketahui oleh penonton di rumah.

Kalau tidak percaya, cuba bertanya kepada pelajar UiTM yang hadir di studio sebagai penonton.
Catatan: Dapatkan foto di Facebook.

2 comments:

 1. Salam sejahtera.

  Pertama, saudara mendapat pujian dan satu tabik dari saya dan rakan-rakan sebilik saya di hostel ni.

  Saya cukup setuju dengan pendirian saudara, mengapa masih ada sesetengah rakyat Malaysia yang pelik jika semua pemegang IC Malaysia, fasih berbahasa sendiri?

  Pada saya, yang pelik ialah masih terdapat rakyat Malaysia berketurunan Cina dan India yang bertutur dalam Bahasa 'Melayu' pelat.

  Yang lebih menjengkelkan ialah, apabila rakyat Malaysia berketurunan Melayu sendiri, tidak memartabatkan penggunaan bahasa Malaysia. Masih sengaja memelatkan lidah apabila bertutur dengan keturunan lain.

  Pendapat saya ialah, semua rakyat Malaysia, harus meninggalkan istilah 'Bahasa Melayu' yang masih digunakan di luar sana, dan menanamkan kesedaran bahawa bahasa pertama kita ialah 'Bahasa Malaysia'.

  [Saya bercakap untuk memberi kesedaran kepada diri saya sendiri juga, semoga saya sendiri akan menjadi pengguna bahasa yang lebih baik]

  ReplyDelete
 2. Dear Udaya,

  Firstly I am really happy to know that there is someone out there who is in love with "Bahasa Malaysia" so much...I was watching the rerun of the Ally show yesterday nite and Googled your blog and I am happy I did....

  It really inspires me to write back in Bahasa Malaysia once again as I was so in love with the language since my school days till Form 6 I took Bahasa Malaysia as well, and I had the same questions that you had when it comes to speaking BM so well versed.

  Anyway I am gonna add you on my blogroll, please do drop by my blog as I am into photography and I will make sure and try my best to start my BM writings soon...I am truly inspired, Thank you and god bless

  Regards,

  Prakash Daniel

  ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!