[Pengalaman selama seminggu di Taiwan membuktikan bahawa pelancong
Islam dan Hindu tidak akan menghadapi masalah.]
Apabila saya memaklumkan melalui Facebook pada pertengahan Januari 2013
bahawa saya akan ke Taiwan selama seminggu atas tajaan One Nusantara Sdn Bhd,
ramai yang bertanya adakah saya akan menghasilkan Travelog Taipei seperti mana saya bersama-sama Izan Ali dan Nurfa
menghasilkan Travelog Beijing (2012).
Pertanyaan dan kenyataan yang lebih merimaskan
dan membuatkan saya sedikit menyampah adalah apabila beberapa individu tampil
mengatakan bahawa sebagai seorang individu beragama Hindu yang (antara lain)
tidak makan daging lembu dan babi, saya akan menghadapi
masalah besar apabila berada di Taiwan.
Kejahilan, prejudis dan salah tanggap yang
dilahirkan oleh individu terbabit tidak sedikit pun mematahkan semangat saya.
Semasa berada di Beijing, China pada 12-21 Julai 2011, saya turut menulis
beberapa makalah berdasarkan pengalaman di sana dan turut disiarkan di Free Malaysia Today.
Salah satu makalah bertajuk “Makanan Halal di Beijing” dan
menghuraikan mengenai betapa mudah menemui makanan halal yang sesuai dan
selamat bagi pengujung/pelancong beragama Islam serta bagi individu beragama Hindu seperti saya.
Hampir sebulan sebelum berangkat ke Taiwan,
iaitu pada 27 Disember 2012, saya bersama-sama pengarah urusan One Nusantara
Sdn Bhd, Encik Koh Yok Hwa pergi ke Biro Pelancongan Taiwan di Wisma Goldhill,
Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur untuk mendapatkan pelbagai maklumat berguna.
Penolong pengurus biro berkenaan, Ong Jia
Haur tampil memberikan penerangan lengkap serta membekalkan kami dengan
pelbagai brosur, buku panduan dan maklumat penting yang diperlukan. Graduan
bidang pengurusan pelancongan dari Kolej Universiti Berjaya itu juga secara
khusus memberikan maklumat berkaitan makanan halal di Taiwan.
Katanya, sekitar 35 ribu orang dari
Malaysia pergi ke republik itu setiap tahun. Rata-rata pelancong dan peniaga
beragama Islam tidak menghadapi masalah untuk menikmati makanan halal di
mana-mata tempat di seluruh Taiwan.
Buku panduan khas bagi pelancong Islam
Bagi tujuan itu, Biro Pelancongan Taiwan
menerbitkan buku khas setebal 102 halaman yang memuatkan maklumat mengenai
masjid-masjid, tempat pelancongan, pusat beli-belah, penginapan, waktu solat
dan makanan yang dijamin halal serta sesuai bagi penganut agama Islam.
Rombongan kami ke Taiwan pada 25-31 Januari
2013 terdiri daripada Encik Koh dan isterinya, dua kartunis iaitu Clay Lim Shi
Min dan Totoro Chang Boon Kiat, serta pengurus Kedai Buku Sinar Bestari, Izzat
Izhar Muhammad Nasir. Saya dan Izzat – yang juga bekas pelajar saya di kolej
dahulu – tidak menghadapi masalah menikmati makanan halal yang dimasak mengikut
gaya Taiwan.
Malah, di kebanyakan kedai yang kami
kunjungi, pemilik memaklumkan bahawa memang ramai penganut agama Islam yang
datang ke Taiwan. Maka, peniaga sedar akan konsep “halal” dan menyediakan
makanan yang sesuai bagi pengunjung pelbagai agama – khususnya bagi orang
Islam, Hindu dan Buddha.
Buku Traveling
in Taiwan for Muslims terbitan Biro Pelancongan Taiwan menyenaraikan nama,
alamat dan nombor telefon sekurang-kurangnya 20 restoran makanan halal. Bagi
penggemar makanan nabati (vegetarian)
pula, beberapa restoran yang sesuai juga dicadangkan dalam buku kecil itu.
Sesungguhnya konsep “makanan halal” dalam
konteks Islam tidak hanya merujuk kepada makanan yang bebas daripada
daging/minyak babi. Istilah “halal” itu sendiri berasal daripada perkataan Arab
yang membawa makna “dibenarkan atau dibolehkan oleh Hukum Syarak” seperti yang saya
nyatakan dalam makalah bertajuk “Mencari Halal di Kampung Kacang Putih”
(Free Malaysia Today, 24 Disember
2012).
Portal rasmi Halal Malaysia menjelaskan bahawa
“Hukum Syarak bermakna undang-undang Islam dalam Mazhab Syafi’e atau
undang-undang dalam mana-mana suatu Mazhab Maliki, Hambali atau Hanafi yang
telah dipersetujui oleh Yang di-Pertuan Agong untuk dikuatkuasakan dalam
Wilayah Persekutuan atau oleh Raja bagi mana-mana negeri untuk dikuatkuasakan
dalam negeri itu”.
Mungkin timbul pertanyaan mengenai konsep
“halal” apabila berkunjung ke luar negara; khususnya ke negara-negara seperti
China, Jepun dan Taiwan. Sebenarnya, takrif “halal” ada dijelaskan secara
terperinci dalam Perintah Perihal Dagangan (Penggunaan Perbahasaan “Halal”)
1975. Pada Julai 2009, Kabinet memutuskan bahawa urusan “Halal” bagi produk
dalam dan luar negara diuruskan sepenuhnya oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
(Jakim).
Pergilah melancong tanpa prejudis
Apa yang lebih penting, apabila pergi ke
Taiwan atas urusan perniagaan, pekerjaan, melancong, belajar atau sebagainya,
kita jangan bersikap prejudis dan membuat keputusan berdasarkan andaian bahawa
sukar untuk mendapatkan makanan halal di sana.
Menurut presiden Pertubuhan Cina Muslim,
Ali Kamaluddin Chang dalam buku Traveling
in Taiwan for Muslims, pelancong beragama Islam tidak perlu bimbang. Hal
ini kerana segala kemudahan dan makanan mengikut Hukum Syarak boleh didapati
dengan mudah di kebanyakan tempat di republik berkenaan.
Terdapat enam masjid utama di lima bandar
sekitar Taiwan; iaitu dua di Taipei serta masing-masing sebuah di Zhongli,
Taichung, Tainan dan Kaohsiung. Alamat dan nombor telefon boleh dirujuk dalam
buku berkenaan sebagai persediaan awal sebelum ke Taiwan. Pasti sahaja umat
Islam yang ditemui di masjid-masjid berkenaan boleh membantu jika kita mahukan
panduan dan jaminan makanan halal.
Pertubuhan Cina Muslim pula merupakan
sebuah organisasi besar yang beribu pejabat di Taipei. Pertubuhan itu antara
lain bertanggungjawab membangunkan industri/pasaran makanan dan perniagaan
halal. Pertubuhan itu juga sentiasa bersedia membantu umat Islam yang
menghadapi apa-apa masalah sepanjang berada di Taiwan.
Suatu fakta yang mungkin langsung tidak
diketahui orang ramai di Malaysia adalah bahawa terdapat lebih daripada 170
ribu penganut agama Islam di Taiwan. Pakar agama Islam dari negara luar juga
sering diundang oleh Biro Pelancongan di bawah Kementerian Pengangkutan dan Komunikasi
untuk meneliti serta memastikan segala kemudahan dan makanan yang disajikan
kepada pengunjung beragama Islam memenuhi kriteria “halal” yang ditetapkan.
Tentulah Taiwan kaya dengan pelbagai
budaya, seni, muzik dan tempat-tempat pelancongan yang sesuai dan wajar
dikunjungi pelancong pelbagai kaum dan agama. Mungkin aspek
makanan dan minuman sahaja yang menjadi sedikit kebimbangan dalam kalangan
pelancong dari Malaysia; khususnya penganut agama Islam, Buddha dan Hindu.
Berdasarkan pengalaman berada di Taiwan
selama seminggu, suka saya nyatakan bahawa kita tidak perlu bimbang memikirkan
soal makanan halal. Malah, terdapat juga beberapa hotel yang menerima sijil halal
dan boleh dijadikan tempat penginapan jika anda terlalu bimbang akan tahap
“halal” hotel-hotel dan rumah tumpangan lain.
Langkah pertama sebelum melancong ke Taiwan
adalah dengan mengunjungi Biro Pelancongan Taiwan di Wisma Goldhill, Kuala
Lumpur. Saya percaya bahawa Jia Haur dan para pegawai lain di sana akan berasa
amat gembira untuk membantu ke arah memastikan kunjungan anda ke Taiwan
memenuhi piawaian halal seperti diharapkan.
Baca juga: "Bagan-Narwee dan Tradisi Seediq"
[Penulis
merakamkan terima kasih kepada One Nusantara Sdn Bhd yang menaja kunjungannya
ke Taiwan. Makalah ini ditulis pada 10 Februari 2013 dan disiarkan di Free Malaysia Today pada 11 Februari
2013. © Uthaya Sankar SB
2013. Harap maklum bahawa anda membaca
makalah ini serta segala kandungan di Blog Uthaya Sankar SB atas pilihan sendiri.]