Monday, 29 March 2010

PM Jayakan Program Bacaan Buku

“Konsep ‘bacaan buku’ anjuran Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) yang diadaptasi ketika menyertai Frankfurt International Book Fair di Jerman, adalah aktiviti intelektual yang menjadi amalan di kebanyakan negara Barat tetapi tidak pernah dilaksanakan dalam skala formal pada mana-mana acara di Malaysia.”
..

Demikian perenggan kedua sebuah berita yang ditulis wartawan Bernama mengenai program ‘bacaan buku’ yang julung kali diadakan sebagai kemuncak pengisian aktiviti sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 28 Mac 2010.

..

Reaksi pertama saya adalah bahawa wartawan berkenaan tidak tahu mengenai Kumpulan Sasterawan Kavyan! Tidak mustahil bahawa wartawan itu meniru bulat-bulat daripada kenyataan media yang diedarkan pihak penganjur.

..

Bagaimanapun, ada sebuah akhbar di seluruh negara yang menyiarkan maklumat yang betul. Tahniah dan terima kasih!

..

Sila KLIK DI SINI untuk membaca berita itu.

No comments:

Post a Comment

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!