Monday, 13 April 2009

Bencana@1

Program “Bencana@1” akan disiarkan di TV1, 10:30 malam, mulai 20 April 2009 (Isnin).

Program 30 minit ini bakal memuatkan pelbagai segmen khusus mengenai bencana alam serta penglibatan Unit Bencana RTM dalam membuat laporan dari lokasi.

Turut dimuatkan, imbasan mengenai beberapa bencana yang berlaku pada masa lalu; misalnya tsunami (2006), Highland Towers (1993) dan Bukit Antarabangsa (2008).

Program “Bencana@1” diterbitkan oleh Uthaya Sankar SB dan tidak menampilkan pengacara seperti yang lazim dilakukan. Sebaliknya, wartawan setiap segmen/laporan akan membuat “stand-upper” bagi segmen masing-masing dalam program rakaman ini.

Untuk makluman, Unit Bencana RTM ditubuhkan pada 6 November 2008 dan dirasmikan pada 30 Disember 2008.

Orang ramai di seluruh negara boleh menghubungi Bilik Operasi Unit Bencana RTM di Angkasapuri, Kuala Lumpur melalui talian 03-22827448 untuk menyampaikan maklumat mengenai sebarang bencana alam bagi tujuan liputan berita dan program “Bencana@1”.
..

8 comments:

 1. oooooooooooooooo.............. terima kasih pakcik

  ReplyDelete
 2. Bangga amat dengan saudara memartabatkan bahasa Melayu dalam blog ini..............Jangan lupa jemput ke blog saya juga ye. Terima kasih

  ReplyDelete
 3. bkn td meting pkcik ke yg jd pngacara???

  ReplyDelete
 4. Dalam mesyuarat, memang diputuskan Pak Cik jadi penerbit dan pengacara. Akan tetapi, kalau boleh, kita elakkan kehadiran "pengacara" kalau boleh. Bagi siaran sulung (20 April 2009), nampaknya akan ada watak "pengacara".

  ReplyDelete
 5. pak cik , saya dan kawan-kawan rindu dengan unit bencana.jawatan kosong untuk kami tidak ada ke?

  ReplyDelete
 6. Mat, Unit Bencana RTM memang memerlukan lebih ramai tenaga muda. Hantar SEGERA "resume" jika berminat.

  Ikuti juga perkembangan di http://www.unitbencana.blogspot.com

  ReplyDelete
 7. Apa respon Unit Bencana RTM tentang "Ramalan Tsunami 22 Julai 2009?"

  Robert.

  ReplyDelete
 8. Sdr Robert, sila rujuk www.unitbencana.blogspot.com mengenai ramalan tsunami 22 Julai 2009.

  ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!