Wednesday, 16 September 2009

Unnaipol Oruvan

Filem terbaru lakonan Kamal Hassan, “Unnaipol Oruvan” sedang hangat diperkatakan oleh peminat filem Tamil.

Filem berkenaan akan mula ditayangkan di Malaysia pada 18 September 2009; sempena sambutan Aidil Fitri.

Pada 16 September 2009, saya mengemukakan pertanyaan pada status di Facebook: Bagaimana jika seseorang sudah menonton “A Wednesday”; apakah kesan “kehebatan” masih sama?

Untuk makluman, tajuk asal bagi "Unnaipol Ouvan" adalah "Thalaivan Irukkindran". Pengarah filem ini ialah Chakri Toleti. Semasa usia 8 tahun, dia pernah berlakon dalam filem "Salangai Oli" (“Sagara Sangamam” dalam Telegu) sebagai jurukamera. Juga watak kecil dalam "Dasavatharam".
.
Filem “Unnaipol Oruvan” diubahsuai daripada filem Hindi "A Wednesday" (2008) arahan Neeraj Pandey; lakonan Naseruddin Shah dan Anupam Kher.
.
Sila KLIK DI SINI untuk menoton "trailer" di laman sesawang rasmi "Unnaipol Oruvan".

1 comment:

  1. Apa yang menarik tentang filem Hindi dan Tamil ialah apabila cerita yang sama difilemkan semula dengan aktor hebat dari kedua-dua belah pihak.

    Yang saya selalu perhatikan (dulu-dulu) filem versi Tamil biasanya ada perubahan plot dan tidak semestinya berakhir dengan akhiran gembira - Hindi mesti happy ending.

    Walaupun tak banyak menonton filem Hindi dan Tamil, tapi saya puas hati apabila cerita yang sama dapat ditonton dua kali dengan gaya masing-masing. Biasanya cerita zaman MGR, Sivaji, Rajnikanth dan Kamal Hassan (70 - 80an) memang ada tarikan walaupun cerita yang sama lakonan Shashi Kapoor, Amitabh Bachcan dsb. sudah pun memuaskan.

    Itu cerita dulu, sekarang tak tahulah. Sudah agak lama tak mengikuti filem Hindi dan Tamil.

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!