Thursday, 31 December 2009

Ruth Rendell

“Uthaya Sankar SB has a date with Ruth Rendell at 9:00 pm.”
.

Pada petang 30 Disember 2009, jalan sesak seperti selalu semasa saya memandu pulang dari RTM ke Shah Alam.

.

Maka, saya memutuskan untuk pergi ke Amcorp Mall di Petaling Jaya. Di sana, saya ke sebuah kedai buku yang menjual buku-buku baru pada harga yang memang amat murah.

.

Selepas meneliti koleksi yang ditawarkan, saya memutuskan untuk membeli Collected Stories 2 (2008) oleh Ruth Rendell.

.

Saya pernah mendengar nama itu serta melihat begitu banyak novel karyanya di kedai-kedai buku. Bagaimanapun, sebelum ini, tidak terbuka pula hati saya untuk membaca karya-karya beliau.

.

Sebaliknya, kumpulan cerpen Collected Stories 2 terus menarik perhatian saya. Malah, saya tidak sabar-sabar untuk membacanya.

.

Maka, saya membacanya bermula pukul 9:00 malam; sebagaimana saya nyatakan pada ruangan status di Facebook.

.

Lima buah cerpen yang sempat saya baca membuatkan saya tertanya-tanya: Mengapa saya tidak membaca karya-karya Ruth Rendell lebih awal?

.

Namun, saya percaya bahawa belum terlewat untuk saya memesrai karya-karya pengarang ini.

.

Dari segi kemampuan menggunakan teknik plot di luar jangkaan – twist – saya meletakkan Ruth Rendell sebaris dengan Jeffery Deaver, Jeffrey Archer dan Roald Dahl.

1 comment:

  1. sebaris dengan Jeffrey Archer?okay, dah dimasukkan didalam senarai 'buruan'

    ReplyDelete

Sila gunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris yang betul dari segi ejaan, tatabahasa, tanda baca, struktur ayat dan kesantunan berbahasa. Komen tanpa nama tidak akan dilayan. Komen yang tiada kaitan dengan topik tidak akan disiarkan. Pencemaran bahasa diharamkan!